Certyfikowane Warsztaty

Tworzenie indywidualnych planów żywieniowych w chorobach autoimmunologicznych

Analiza przypadków od diagnostyki, poprzez interpretację badań, po leczenie dietą i analizę efektów

  Termin: Katowice, 17 września 2016 lub Warszawa, 18 września 2016  



Warsztaty Certyfikuje Rada Programowa Food Forum, w skład, której wchodzą: Patrycja Szachta, Iwona Wierzbicka, Monika Gackowska, Angelika Kargulewicz.

DLACZEGO POWINIENEŚ WZIĄĆ UDZIAŁ

W WARSZTATACH:

Masz możliwość podpatrzeć techniki żywieniowe jednego z najlepszych dietetyków klinicznych w Polsce

Chcesz dowiedzieć się, jak skutecznie pomóc swoim pacjentom w zakresie dietetyki klinicznej i układać diety, które wspomogą proces leczenia chorób z autoagresji

Chcesz wiedzieć, jak prowadzić dietę pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi, które są coraz częstszymi schorzeniami XXI wieku

Weź udział w praktycznych warsztatach opartych na układaniu diet – przedstawiamy wyłącznie sprawdzone w praktyce metody dietoterapii!

Tylko u nas!

  • Zaawansowana forma warsztatów z zakresu dietoterapii chorób autoimmunologicznych. Prelegent specjalnie dla Państwa od ogółu do szczegółu przypadki kliniczne, w których wsparcie dietetyczne przynosi ogromne rezultaty:
    1. Jakie badania wykonujemy w celu diagnostyki danego zaburzenia?
    2. Jak interpretujemy wyniki badań krwi w celu dokładnej analizy przypadku?
    3. Jakie produkty wykluczamy, a jakie zalecamy w przypadku danego pacjenta?
    4. Co suplementujemy w danej jednostce chorobowej (must have)?
    5. Jakich efektów możemy się spodziewać po zastosowaniu wskazówek?
  • Poruszamy kwestie najbardziej skutecznych metod dietoterapii w oparciu o programy żywieniowe światowych specjalistów
  • Mówimy o dieto terapii chorób autoimmunologicznych, w leczeniu, których medycyna konwencjonalna często zawodzi, a zastosowanie skutecznej diety może przynieść spektakularne efekty!

 

0
Lat doświadczenia szkoleniowego

paneli programowych
0%
merytoryki
100
Uczestników, poprzednich szkoleń, którzy zaufali naszemu doświadczeniu

CO ZYSKASZ

PRZYSTĘPUJĄC DO NASZYCH CERTYFIKOWANYCH WARSZTATÓW:

Wykorzystasz nowe, lecz sprawdzone praktyki, które z powodzeniem stosowane są przez najlepszych dietetyków w Polsce i na świecie
100% praktycznych porad - podczas warsztatów przytaczamy wyłącznie przykłady, które można przenieść bezpośrednio na realia Państwa działalności. Wszystkie zajęcia prowadzone są w czytelny i zrozumiały sposób metodą "krok po kroku".
Wsparcie w rozwiązaniu indywidualnych problemów – Prelegent wspiera uczestników, udzielając wskazówek do pytań i problemów zgłaszanych "z Sali."
Program warsztatów przygotowany w oparciu o przypadki z życia - to gwarancja, że tematy są najlepiej dobrane do potrzeb naszych pacjentów.
Nasi dietetycy są oceniani przez uczestników - współpracujemy wyłącznie z tymi, którzy gwarantują wysoki poziom merytoryczny warsztatów i szkoleń

W trakcie warsztatów

omówimy i zobrazujemy na przykładach:

  • Jak układać jadłospisy i jakie dobierać produkty w chorobach autoimmunologicznych, które coraz częściej występują wśród pacjentów w gabinecie dietetyka?
  • Za pomocą, jakich probiotyków i prebiotyków odbudować florę bakteryjną jelit?
  • Jakie badania wykonywać, aby dokładnie zdiagnozować pacjenta pod kątem często współwystępujących u niego chorób autoimmunologicznych?
  • Czy i jakie suplementy należy włączać w danych jednostkach chorobowych, – kiedy ich stosowanie jest niezbędne?
  • Jak za pomocą diety stymulować układ immunologiczny, aby funkcjonował prawidłowo?

Program szkolenia

I
Jak zdiagnozować pacjenta z chorobą autoimmunologiczną w gabinecie dietetycznym?
  • Dlaczego w chorobach autoimmunologicznych zachodzą zależności między: nieszczelnością jelit, enzymami, metabolitami, lektyną i saponiną?
  • Związek nietolerancji pokarmowej, nieprawidłowości immunologicznych i choroby z autoagresji, – w jaki sposób lektyny, toksyny i dysbioza wpływają na podwyższony poziom zonuliny i przesiąkliwość jelitową oraz jak dbać o florę jelitową za pomocą diety?
  • Co ma wpływ na fakt, że choroby autoimmunologiczne zazwyczaj występują parami lub trójkami, – jakie objawy u Twojego pacjenta powinny być alarmujące?
  • Diagnostyka chorób autoimmunologicznych – jakie testy mogą być pomocne, jak odczytywać wyniki: badania krwi, alergii i nietolerancji pokarmowych i na co powinien zwrócić uwagę dietetyk, analizując wyniki pacjenta podczas pierwszej konsultacji?
  • Nieszczelność jelita a choroba autoimmunologiczna – jak tworzą się zależności między nieszczelnością śluzówki jelita a chorobą z autoagresji?
II
Od Hashimoto do niedoczynności tarczycy
  • Terapia niedoczynności tarczycy – jak integralnie łączyć leki z terapią dietetyczną?
  • Co wpływa na TSH i czy każdy nieprawidłowy wynik świadczy o patologii? Omawiamy, jakie badania należy wykonać diagnozując zaburzenia pracy tarczycy
  • Jakie są możliwości rozpoznawania dominacji Th1 i Th2 oraz jakie są poznane interwencje dietetyczne w celu ich balansu?
  • Minerały i witaminy mające wpływ na funkcjonowanie gruczołu tarczowego - jod, selen, żelazo, cynk, witamina A, E, D – jak je wprowadzać do diety?
  • Postępowanie dietetyczne w nadczynności i niedoczynności tarczycy - omawiamy podaż białek, tłuszczy, węglowodanów w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością, – jakie zmiany w diecie i stylu życia umożliwią odchudzanie, wspomogą farmakoterapię i podniosą komfort życia pacjenta?
III
RZS i celiakia – najczęściej współwystępujące ze sobą choroby z autoagresji
  • Na czym polega powiązanie między celiakią i RZS oraz dlaczego osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów powinny sprawdzić genetyczny profil HLA-DQ2 i HLA-DQ8?
  • Diagnoza RZS – w jaki sposób odczytywać wyniki: przeciwciał ANA, badania czynnika reumatoidalnego, anty-CCP, biomarkerów stanu zapalnego i jakie dalsze działania zalecić pacjentom, u których występują symptomy, a testy wychodzą negatywnie?
  • Choroby o podłożu zapalnym a gluten i podejście dietetyczne – jak kształtują się wyniki badań naukowych i czym się kierować podejmując decyzję o rodzaju stosowanej terapii dietetycznej?
  • Jak wpływa stosowanie diety bezglutenowej na poziom przeciwciał: anty-tTG IgA oraz anty-DPG IgG?
IV
Jaką dietę zastosować, aby wprowadzić pacjenta w remisję lub złagodzić przebieg choroby?
  • Podstawowe kroki w regeneracji nieszczelnego jelita, – na co bezwzględnie należy zwrócić uwagę pacjentowi, aby maksymalnie zregenerować śluzówkę jelita?
  • Stosowanie, jakich probiotyków i prebiotyków zalecać, żeby uzupełnić florę bakteryjną?
  • Jak ułożyć pacjentowi najbardziej optymalną dietę eliminacyjną, aby wykluczyć przetworzoną żywność oraz produkty pobudzające system odpornościowy do ataku? – na konkretnym przypadku klinicznym przedstawimy oraz omówimy przykład diety wraz ze wskazaniem efektów po zastosowaniu wskazówek
  • Protokół autoimmunologiczny – jakie efekty uzyskują pacjenci stosujący ten rodzaj diety i kiedy warto go stosować?
V
Warsztat Specjalny!
Jak stworzyć indywidualny program żywieniowy i suplementacyjny dla Twojego najbardziej wymagającego pacjenta

Na warsztatach będziesz mógł skonsultować swoje najtrudniejsze przypadki kliniczne. Prelegent doradzi, w jaki sposób dobrać jadłospis, uwzględniając tryb życia pacjenta i towarzyszące dolegliwości zdrowotne. Pokażemy, jak prawidłowa dieta i skuteczna suplementacja mogą zadziałać u pacjentów, którym nie pomaga tradycyjne leczenie.

Prelegent:

Mgr Monika Gackowska

Dietetyk kliniczny i sportowy, dietocoach oraz diagnosta laboratoryjny. Ukończyła Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu i Collegium Medicum w Bydgoszczy na kierunkach: dietetyka - specjalność dietoterapia (studia licencjackie), żywienie w sporcie (studia magisterskie) oraz analityka medyczna (diagnosta laboratoryjny). Prowadzi konsultacje dietetyczne w Centrum Edukacji Żywieniowej w Bydgoszczy oraz zajmuje się pracą naukowo- badawczą, jako wykładowca na Wyższej Szkole Gospodarki i Collegium Medicum w Bydgoszczy (Katedra Biologii Medycznej). Wraz ze studentami zajmuje się parazytologią, genetyką oraz biologią molekularną.

WEŹ UDZIAŁ

w Akademii Dietetyka

Miejsce i termin

Katowice, 17.09.2016 r.

Europrofes
ul. Stawowa 10

Warszawa, 18.09.2016 r.

Golden Floor Plaza
al. Jerozolimskie 123A

Koszt udziału 1 osoby w warsztatach wynosi 599 zł + VAT. Podana cena uczestnictwa w szkoleniu dotyczy jednej osoby i obejmuje materiały seminaryjne, napoje oraz lunch. Uczestnicy otrzymają certyfikaty potwierdzające udział w szkoleniu.
Warsztaty odbywają się w godzinach 10:00-17:00.



Dane zamawiającego:

Imię :
Nazwisko :
Firma :
NIP :
Email* :
Telefon kontaktowy* :
Stanowisko :
Ulica* :
Kod pocztowy* :
Miejscowość* :
Dane wysyłkowe (jeśli inne niż wyżej) :
Adres do wysyłki :
Kod pocztowy do wysyłki :
Miasto do wysyłki :

Uczestnik 1:

Imię i nazwisko :
Stanowisko :
Adres email :
Telefon :
Szkolenie :

Uczestnik 2:

Imię i nazwisko :
Stanowisko :
Adres email :
Telefon :
Szkolenie :

Uczestnik 3:

Imię i nazwisko :
Stanowisko :
Adres email :
Telefon :
Szkolenie :

Uczestnik 4:

Imię i nazwisko :
Stanowisko :
Adres email :
Telefon :
Szkolenie :

Uczestnik 5:

Imię i nazwisko :
Stanowisko :
Adres email :
Telefon :
Szkolenie :





Zgłoszenie udziału jest jednoznaczne z akceptacją Ogólnych warunków świadczenia usług szkoleniowych

WARUNKI UCZESTNICTWA:

  1. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. wypełnionego formularza zgłoszenia.
  2. Otrzymanie przez Organizatora zgłoszenia jest równoznaczne z zawarciem umowy pomiędzy FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. a Zamawiającym i oznacza akceptację Ogólnych Warunków Świadczenia Usług Szkoleniowych FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o.
  3. W ciągu 3 dni roboczych od dostarczenia Organizatorowi formularza zgłoszenia, Zamawiający otrzyma na podany w zamówieniu adres mailowy potwierdzenie wpisania na listę uczestników szkolenia.
  4. Podstawę płatności za szkolenie stanowi wystawiona przez Organizatora faktura pro forma. Faktura pro forma zostanie wysyłana do Zamawiającego na podany w zamówieniu adres mailowy najpóźniej na 5 dni roboczych przed terminem szkolenia.
  5. W przypadku zgłoszenia z jednej firmy:
    • 3 osób - organizator udzieli 10% rabatu,
    • 4 osób - organizator udzieli 15% rabatu,
    • 5 osób - organizator udzieli 20% rabatu,
    • powyżej 5 osób - możliwa jest indywidualna negocjacja cen uczestnictwa.
    Uwaga! Rabaty dla zgłoszeń mnogich udzielane są od ceny podstawowej.
    Więcej informacji pod numerem telefonu: 61 66 83 141 lub: Joanna.Przybylska@forum-media.pl
  6. Nie później niż 5 dni przed terminem szkolenia Zamawiający otrzyma informacje organizacyjne, zawierające m.in. dane o miejscu szkolenia oraz fakturę pro forma.
  7. Nieuregulowanie faktury pro forma nie jest równoznaczne z rezygnacją z uczestnictwa w szkoleniu.
  8. W terminie 7 dni po terminie szkolenia Organizator wystawi i prześle Zamawiającemu fakturę VAT.
  9. Złożenie pisemnej rezygnacji z udziału w szkoleniu nie później niż 14 dni przed terminem szkolenia nie pociąga za sobą żadnych obciążeń finansowych.
  10. W przypadku niezłożenia rezygnacji przez Zamawiającego w regulaminowym terminie lub braku obecności uczestnika na szkoleniu, Organizator zastrzega sobie prawo obciążenia Zamawiającego pełnymi kosztami szkolenia.
  11. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonywania modyfikacji programu szkolenia lub kongresu, w merytorycznie uzasadnionych przypadkach.

KONTAKT

Z ORGANIZATOREM

FORUM MEDIA POLSKA Sp. z o.o. ul. Polska 13, 60-595 Poznań KRS nr 0000037307, Wydział VIII KRS Poznań, NIP 781-15-51-223 REGON 631046924 Kapitał zakładowy 300 000 zł

Joanna Przybylska
joanna.przybylska@forum-media.pl
tel. 61 66 83 141